Fvf Yapı Mimarlık
Mutfağınızı ve Ürünleri Tanıyın
Mekanı ve Ürünleri Tanıyın
Bir tadilata başlamadan önce mutfağınızın ölçülerini ve mutfak dolap standartlarını bilmeniz gerekiyor. Ölçülerini bildiğiniz bir alan, uygulamada çıkabilecek sorunların önüne geçilmesine yardımcı olduğu gibi sizin de bilinçli bir tüketici olduğunuzu gösterecektir. Mutfağınızın ölçüsünü alırken dolap alanında kalan pencereleri, kolonları, kapıları ve hatta eğer tavanda dolabın yüksekliğine etki edecek kiriş varsa onları da ölçülerinize eklemelisiniz.

Mutfaktaki kısıtları avantaja çevirin
Mutfak ölçülerinizi çıkartırken elbette bazı kısıtlarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin mutfakta olur olmadık yerlerde bulunabilen kirişler alanı bölebilir ve kullanılmaz hale getirebilir. Maalesef dolap alanı içerisindeki kolon ve kirişleri ortadan kaldırma şansınız yoktur. Tavsiyemiz bu kirişlere asla müdahale etmemeniz hatta sıvalarını dahi kazımamanız yönündedir.

Mutfaklarda bulunan pencereler, çoğu zaman havalandırmada ve aydınlatmada önemli bir avantaj sağlarken, bazı durumlarda ise dezavantaj sağlayabilir. Yeni bir mutfak tasarımı yaptırıyorsanız ve eğer pencereniz buna imkan sağlıyorsa tezgahınızı pencere önüne gelecek şekilde bir tasarıma gidebilirsiniz. Çünkü mutfakta insana en sıkıcı ve yorucu gelen işler bulaşık yıkamak veya kirli bulaşıkları sudan geçirip makinaya doldurmaktır. İşte bu nedenle eğer mümkünse (ısrar ediyoruz) tezgahınızın evye kısmını pencerenin önüne yerleştirin. Evyenizin pencerenin önünde olması tasarımda doğru yolda olduğunuzun göstergesidir. Hazır evyeden bahsetmişlen unutulmamalı ki bulaşık makinası evyenin yakınında olmalıdır. Böylece bulaşıkları sudan geçirme işleminizin ardından etrafa su damlatmadan kolaylıkla bulaşık makinesine yerleştirebilirsiniz.
Mutfaktaki Beyaz Eşyaları Tanıyın
Mutfağınız bir dizi mobilyanın sırayla dizilmesinden ve cihazların rastgele bağlanmasından oluşan bir alan değildir. Mutfağınızda bulunan tüm cihaz ve mobilyaları, zemin ve duvarları bir bütünün parçasıymış gibi düşünülmelisiniz. Su tesisatı, elektrik tesisatı, havalandırma ve aydınlatma da tasarımın bir parçası olmalıdır. Mutfağınızı tasarlarken yeri öncelikli olarak düşünülmesi gereken cihazlar ve dolap kısımları vardır.

Aspiratör
Anahtar teslim bir mutfağın komple yenileneceğini düşünecek olursak, havalandırmanın yeri belki de ilk belirlenmesi gereken konudur. Su tesisatınızı ve elektirik tesisatınızı bir şekilde kırma dökme işlemleriyle taşıyabilirsiniz ama havalandırma doğru çözülemez ise mutfak dolabınızın içinden veya en iyi ihtimalle tavanla birleştiği yerde havalandırma borularını görebilirsiniz. Tabiki kendinden filtreli bacasız bir aspiratör kullanırsanız böyle bir derdiniz olmayacaktır ama zamanla ondan da yeteri kadar verim alamayacağınızı bilmelisiniz.
Buzdolabı
Eski buzdolabınız veya yeni alacağınız buzdolabının ölçülerini bilmeniz gerekiyor. Buzdolabı genişlikleri 70-95 cm arası değişkenlik gösterir, uzunlukları da değişkendir. Diğer cihazlarınız olan fırın ve bulaşık makinesi standart ölçülerde olup genişlikleri 60 cm olarak hesaplanmalıdır.
Mutfağınızın basit rölevesi ve kullanılacak cihazların ölçüleri elinizde, evye ve fırının yeri gibi önem arz eden kısımları düşünerek planlamaya başlamadan önce 2 adet çalışma daha yapılmalıyız. Bu çalışmalar ile mutfağın konforunu arttırıp sonradan karşılaşılacak sorunları en başta görebileceksiniz.Bir nevi mutfağınızın röntgenini çekecek ve çalışma şartlarını optimize edeceksiniz.
Çalışma Üçgenini Oluşturun
Çalışma üçgenini daha önce duymayanlar için tarifini yaparak başlayalım. Mutfak üçgeni, en basit tanımı ile mutfağınızı mutfak yapan ana kısımlar olan Mutfak evyesi, ocak ve buzdolabı arasındaki üçgen şeklindeki alandır. Maalesef ülkemizdeki çoğu mutfakta bu kısımlar bir üçgen oluşturacak şekilde konumlandırılamıyor. Ancak unutulmamalıdır ki mutfak evyesi, ocak ve buzdolabı arasında çizilen bu çizgilerin ölçüleri mutfaktaki konforunuza direk etkilidir. İdeal şartlarda bu çizgilerin 5-6 metreyi geçmemesi tavsiye edilir. Ne de olsa daha az efor ile daha çok iş yapılan bir mutfak herkesin istediği bir şey olsa gerek.

Eldeki tüm veriler ve anlatılan özel durumlar da hesaplanarak öncelikle bir çalışma üçgeni oluşturulmalı. Mutfağınızın ölçüleri büyük veya küçük de olsa bu üçgeni bir şekilde en uygun seviyeye getirmelisiniz. Mutfak büyüdükçe ve şekli değiştikçe çalışma üçgeni genişleyecek olsa da yukarıda da dediğimiz gibi 6 mt'yi geçmemeli maksimum 8 mt olmalıdır. Üçgenin çevresi ne kadar büyük olursa yemek yaparken veya bir şeyler hazırlarken harcayacağınız efor da o kadar fazla olacaktır. Her ne kadar ülkemizde bu sınırları zorlayacak seviyede büyük mutfaklı evler bulunmasa da küçük mutfaklarda yanlış tasarımlar söz konusudur.Doğru tasarlanmış büyük bir mutfak hatalı tasarım ürünü küçük mutfaktan daha elverişli bir ortam sunmaktadır.

Tasarımın matematiksel kurgusunu da hesapladıktan sonra sağlama anlamında ve mutfağınızın bölümlerinin birbiri ile ilişkilerini çözmek için fonksiyonel dağılım şeması yapılmalıdır. Gıda depolanacak bölümler, temizlik malzemeleri ve atıkların olduğu bölümler, porselen ve kap kaçakların dizildiği bölümler ile gıda hazırlıklarının yapıldığı ve pişirildiği bölümleri belirtmelisiniz. Mutfağınızın röntgenini aldığınız bu çalışma ile artık kendi mutfağınıza ait tüm fikirlerinizi hiç bir problem ile karşılaşmadan yapabilirsiniz.
